Producentansvar for emballage

Producentansvar for emballage

VANA medlemskab billigEmballage

Søg efter specifikke produkter her

Producentansvar for emballage

Udvidet emballage ansvar – Pickandpack Aps

 

Bevtoft den 10. juli 2024 – Udført at Jens Friis Felber

 

Citat fra VANA:

”Det udvidede producentansvar for emballage træder i kraft den 1. oktober 2025 (udskudt fra 1. juli 2025 i lovforslag), men allerede fra april 2024 har omfattede virksomheder pligt til at registrere sig og indberette et estimat over deres forventede emballagemængder for 2024.

Det vil sige, at alle virksomheder, som sætter emballage på det danske marked, får ansvaret for emballagen i hele dens livscyklus - også efter emballagen er tom og affaldssorteret af slutbrugeren.”

Se mere her: https://www.vana.dk/medlemskab/bliv-medlem/

 

Forord:

 

Med ovenstående fra VANA har Pickandpack Aps, som importør af en hel del emballage til forsendelse og produkter til videresalg, herunder kontorartikler og festartikler.

Med denne skrivelse forsøges det beskrevet hvorledes informationer om mængder, typer og mulighed for genanvendelse forsøges indhentet eller hvorledes emballage købt i Danmark behandles af de danske leverandører.

Skrivelsen opdeles så den kan benyttes for de enkle dele af Pickandpack Aps, skulle det være nødvendigt at skille en eller flere aktiviteter ud af drift selskabet.

 

Opdelingen bliver således at billigEmballage.dk og kontorartikler.nu kommer til at omhandle de leverandører der er tilknyttet disse, fest4all.dk bliver altså skilt ud, så de leverandører der leverer til denne shop, bliver tilknyttet denne opdeling.

 

 

 

 

 

Leverandørliste BE+KA

 

Udenlandske leverandører:

Leverandør

Land

Kontakt

Mail

       

 

 

 

 

 

Databehandling af udenlandske leverandører

 

Udgangspunktet for de leverandører listen her og andre, som måtte komme til, er at vi er ansvarlige for indberetningen af de produkter vi importerer og sætter på det danske marked. Der kan være små mængder, som udelukkede er emballage til os selv eller som sendes udenfor Danmark igen, men det er meget små mænger.

 

Der indhentes altså data fra disse leverandører om produkterne (hvis det er direkte emballage) eller om den ydre emballage, som produkterne har omring sig. Ud over denne data indsamles der også data og dokumentation for, hvorledes der produceres og efter hvilke metoder producenterne foreslå at vare og emballage bortskaffes.

Der kan altså også være tale om indsamling af dokumenter omkring deres produktion mm.

 

Disse data opbevares og opdateres løbende – data ligger på det fælles Google Drev.
Data om vægt, mængder, typer og bortskaffelse danner grundlaget for det der indberettes.

 

 

Danske leverandører:

 

Leverandør

Land

Kontakt

Mail

       

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

         

Databehandling af danske leverandører

 

Listen er lang af danske leverandører, der er for hovedparten tale om videresalg af standard produkter, som disse leverandører enten selv har sat på markedet eller aftaget af en anden importør/producent.

 

Det er for langt hovedparten er det altså deres ansvar at indberette de produkter vi aftager hos dem. Dermed er vores ansvar ”blot” i disse tilfælde at sørge for dokumentation for at de ser på deres produkter på samme måde og at de indberetter som de skal.

 

Der er for enkelte danske leverandører det særlige, at vi videreformidler et salg af en af deres produkter direkte. Det kunne være en specialproduktion af f.eks. tape med logotryk, som vi sælger direkte til en dansk kunde, som er produceret i Polen, importeret af en af vores leverandører, men solgt direkte af os. Her er opfattelsen pt. at vi er ansvarlige for emballagen og produktet.

 

Vi indsamler bekræftelser fra leverandører løbende på at de afregner eller at deres leverandør gør og disse bekræftelser gemmes ligeledes digitalt på vores fælles Google Drev.

 

 

Dokumentation for indberetninger

 

Opdelingen beskrevet ovenfor giver følgende overvejelser, som dermed danner grundlag for, hvorledes der indsamles data til brug for indberetningerne og dels om dokumentation for, hvordan danske indkøbte vare er afregnet.

Data for 2024, som er estimater og skal indtastes senest den 31. august 2024, samles og arbejdes ind i dataark som bruges i år og indtil der er nærmere defineret, hvordan mængder og typer i fremtiden skal indberettes.

 

Udenlandske leverandører bedes leverer alle de relevante data, der samles sammen efterfølgende som en ark, som samles sammen, så det kan benyttes til at danne grundlag for det Pickandpack indberetter.

Arket skal kunne rumme mange forskellige typer data, som formentligt er anført på mange forskellige måder, arket skal gerne danne et output, der direkte kan tasters på portalen, således er der dokumentation på plads for det indtastede data.

 

 

 

PAKMAN som datagrundlag i fremtiden

 

Det er tanken at data omkring vægt, type og affaldstype er at de på sigt er en variabel på produkt niveau, så data kan trækkes i systemet og tasters i portalen når der er behov.

Dette kræver at der er godt beskrevne krav til, hvilke vægt- og typer der skal indberettes, på nuværende tidspunkt kan det bestemt ikke betegnes at være sådan og derfor kan systemet ikke designes til at kunne håndtere dataudtræk endnu. Dog forbereder vi så småt systemet så det bliver en mulighed. Både så vi kan sikre at det data vi trækker ud, er rigtigt og at arbejdet bliver så maskinelt som muligt.

Dette kunne med fordel bruges for både danske og udenlandske leverandører, så data kan trækkes, men med variablen omkring ansvaret eller ej.

 

 

Kontrol af data – egenkontrol

 

Der arbejdes med at indsamle data, så ens som muligt. Dog er det den umiddelbare opfattelse at der er meget stor forskel på, hvorledes den data der er tilgængelig hos de leverandører der bruges i dag. Derfor skal der først samles sammen og regnes internt inden der kan stille de rigtige krav hos leverandører.

Vores kontrol vil derfor i førte omgang være krydskontrol, mellem den indsamlede data fra de enkelte leverandører. Således at mængder og typer holdes op mod hinanden og dermed vil en krydskontrol være et rimeligt måleredskab i de første år.

 

Der udføres løbende kontrol indsamling og udregning mindst pr. kvartal, så der dels opsamles data omkring udsving og ændringer løbende og indsamles erfaringer som kan bruges når der skal teste faktiske mængder, som importeres og sættes på markedet i Danmark af Pickandpack.